Syftet med Riksät
Syftet med Riksät
Syftet med kvalitetsregistret Riksät är att bidra till att alla patienter med en ätstörning ska få så bra vård som möjligt, oavsett var i landet du finns eller vilken ätstörningsdiagnos du har. Riksäts bidrag till detta utgörs av systematiskt insamlade uppgifter om vårdens metoder och resultat, samt patienternas tillfredsställelse med vården. Dessa uppgifter ger vårdens verksamheter möjlighet till systematisk uppföljning och utveckling av vården.
Du bidrar till en bättre vård
Genom att vara med i Riksät bidrar du till att förbättra vården. Uppgifterna vi samlar in används för att jämföra sjukhus och vårdenheter runt om i landet, samt för att följa upp och utveckla vården i det lokala förbättringsarbetet. Riksät bidrar alltså med ny kunskap om hur vården för patienter med ätstörningar kan förbättras. Ju fler patienter som lämnar information om sin vård till Riksät, desto säkrare och mera slagkraftiga blir våra resultat. Riksät jobbar nära brukarorganisationen Frisk & Fri som kan erbjuda stöd och hjälp, både för dig som patient och dina anhöriga.
Läs mer om Frisk & Fri.
Statistik från Riksät publiceras på Frisk & Fris hemsida.
Så hanteras dina uppgifter
Dina uppgifter i Riksät får bara användas för tre ändamål: 1) att utveckla och säkra ätstörningsvårdens kvalitet, 2) att framställa statistik om ätstörningsvården, samt 3) för forskning om ätstörningar.
Exempel på forskning om ätstörningar som Riksät kan bidra till:
- Uppkomst och utveckling av ätstörningar och relaterade problem
- Utredning, bedömning och diagnostik vid ätstörningar
- Vård och behandling vid ätstörningar
- Utfall på kort och lång sikt vid behandling av ätstörningar
För alla forskningsstudier som publiceras i vetenskapliga tidskrifter gäller att tillstånd enligt etikprövningslagen ska ha inhämtats.
För patienter